I dag er søndag, 16 juni 2024

LANDSMØDER

Forbundet "Polonias" tolvte landsmøde

Det tolvte landsmøde i Forbundet af polske og polsk-danske foreninger i Danmark ”Polonia” fandt sted lørdag den 16. november 2019 i Nykøbing Falster. Samtidig fejrede man 20-årsdagen for stiftelsen af Forbundet.

Blandt gæsterne, der blev inviteret til jubilæumsfejringerne, var bl.a. borgmester for Guldborgsund kommune - John Brædder, præsident for Den Europæiske Union af Polske Fællesskaber - Tadeusz Adam Pilat, projektkoordinator for foreningen "Det Polske Fællesskab"- Agata Żukowska og konsul for Republikken Polen - Małgorzata Dąbecka, der oplæste breve fra viceformanden for det polske parlament Sejmen Małgorzata Gosiewska og fra Polens Ambassadør i Danmark Henryka Mościcka-Dendys.

På programmet var også besøg på museet Polakkasernen i Tågerup og kunstnerisk optræden.

Til Forbundet "Polonia" bestyrelse blev valgt følgende personer:
Formand Bogumila Głos-Bojarska, Frederiksberg
Næstformand Marek Kocuba, Toreby L
Kasserer Anna Siekierska, Frederiksberg
Sekretær Torsten Elsvor, Holeby
Bestyrelsesmedlem Elżbieta Kijewska-Kocuba, Toreby L

 

Zjazd 1

Zjazd 2

Zjazd 3

Zjazd 4

 

Forbundet "Polonias" ekstraordinær generalforsamling den 23. marts 2019

Det blevet indkaldt til en ekstraordinær generalforsamling i  Forbundet "Polonia" fordi formanden Lidia Szuster har udtrykt ønske om at fratræde formandsposten. Generalforsamling fandt sted i Frivilligcenter i Næstved.

Bogumila Glos Bojarska fra Frederiksberg blev enstemmigt valgt som en ny formand med virkning fra den 16. april 2019 frem til den ordinære generalforsamling i Forbundet "Polonia" den 16. november 2019.

Forbundet "Polonias" bestyrelse består af følgende personer:
Formand: Bogumiła Głos Bojarska, Frederiksberg
Næstformand: Marek Kocuba, Toreby L
Kasserer: Gerner Kusiak, Toksværd
Sekretær: Torsten Elsvor, Rødby
Bestyrelsesmedlem: Jozef Szuster, Næstved

 

 

Zarzad

 

Zjazd

 

 

Forbundet "Polonias" tiende landsmøde


Det tiende landsmøde i Forbundet af polske og polsk-danske foreninger i Danmark ”Polonia” fandt sted lørdag den 25. november 2017 i Polsk-Dansk Forening i Næstved mødelokale i Grønnegadekaserne.
Forbundets formand Lidia Szuster fremlagte bestyrelsens beretning for de sidste to år.
Man drøftede bl.a. Forbundets arrangementsplaner i anledning af næste års fejring af 100 år for Polens Uafhængighed.

Til Forbundet "Polonia" bestyrelse blev valgt følgende personer:
Formand Lidia Szuster, Næstved
Næstformand Marek Kocuba, Toreby L
Kasserer Gerner Kusiak, Toksværd
Sekretær Torsten Elsvor, Rødby
Bestyrelsesmedlem Bogumiła Głos Bojarska, Frederiksberg
Bestyrelsesmedlemssuppleant: Jozef Szuster, Næstved

Bestyrelse

Delegerede 1

Delegerede 2

 

Forbundet "Polonias" niende landsmøde

Det niende landsmøde i Forbundet af polske og polsk-danske foreninger i Danmark ”Polonia” og 15 års jubilæum af denne organisation fandt sted søndag den 8. november 2015 i et mødelokale ved Sct. Nikolaj Kirke i Hvidovre.

Forbundets formand Lidia Szuster fremlagte bestyrelsens beretning for de sidste to år.

Til Forbundet "Polonia" bestyrelse blev valgt følgende personer:

Formand Lidia Szuster, Næstved
Næstformand Marek Kocuba, Toreby L
Kasserer Gerner Kusiak, Toksværd
Sekretær Torsten Elsvor, Rødby
Bestyrelsesmedlem Anna Witek, Nykøbing Falster
Bestyrelsesmedlemssuppleant: Jozef Szuster, Næstved

 

Landsmøde 2015


Forbundets 15 års jubilæum begyndte med en hellig messe i Sct. Nikolaj Kirke med en intention om velsignelse for Forbundet ”Polonia” samt Polakker i Danmark, celebreret af fader Władysław Zdunek.

Jubilæums koncert

I jubilæets kunstneriske del optrådte de i Sverige boende polske musikkere Ewa Stanko og Hubert Szymczynski, som i årene 1977-1981 var musikalsk leder af Poznan kabaret TEY.

Jubilæum 2015

Forbundets æresformand Roman Smigielski stod for præsentationen ”De danske polakkers arbejde for Polen i demokratiets 25 år”.

Blandt jubilæets gæster var repræsentanter for den polske ambassade i København samt andre polske foreninger.

Forbundets fane

 

Forbundet "Polonias" ottende landsmøde

Det ottende landsmøde i Forbundet af polske og polsk-danske foreninger i Danmark ”Polonia” fandt sted lørdag den 26. oktober 2013 i et mødelokale ved Hellig Kors Kirken i Nykøbing Falster.

Landsmødet begyndte med en hellig messe i Hellig Kors Kirken med en intention om velsignelse for Forbundet”Polonia” samt Polakker i Danmark, celebreret af præsten Marek Pomykala.

Forbundets formand Lidia Szuster fremlagte bestyrelsens beretning for de sidste to år.Til Forbundet "Polonia" bestyrelse blev valgt følgende personer:

Formand Lidia Szuster, Næstved
Næstformand Marek Kocuba, Lolland
Kasserer Gerner Kusiak, Toksværd
Sekretær Torsten Elsvor, Rødby
Bestyrelsesmedlem Anna Witek, Nykøbing Falster

 

 

Forbundet "Polonias" syvende landsmøde

Det syvende landsmøde i Forbundet af polske og polsk-danske foreninger i Danmark ”Polonia” fandt sted lørdag den 3. december 2011 på Hotel First i Aalborg.

Forbundets formand Marek Kozon fremlagte bestyrelsens beretning for de sidste to år.Til Forbundet "Polonia" bestyrelse blev valgt følgende personer:

Formand Lidia Szuster, Næstved
Næstformand Marek Kocuba, Lolland
Kasserer Roman Miedzianogoa, København
Sekretær Torsten Elsvor, Rødby
Bestyrelsesmedlem Cezary Szwebs, Aalborg

 Anden del af landsmødet bestod af et seminar om finansieringsmuligheder og tilskud til polske organisationer fra danske og europæiske støtteprogrammer. Seminaret gennemføres af Witold Szwebs.

Link til præsentationen af C. og W. Szwebs

 

Den nyvalgte formand for Forbundet "Polonia" Lidia Szuster

 

Forbundet "Polonias" sjette landsmøde

Det sjette landsmøde i Forbundet af polske og polsk-danske foreninger i Danmark ”Polonia” sammen med organisationens 10-års jubilæum fandt sted lørdag den 3. oktober 2009 i hotel E4 i Rødby.  I landsmødet deltog bl.a. næstformand for det polske parlaments udvalg for kontakt med udenlandspolakker Joanna Fabisiak, præsidenten for Den Europæiske Union af Polske Fællesskaber Tadeusz Pilat, vicepræsidenten for Den Europæiske Union af Polske Fællesskaber Aleksander Zając, kontorchef i Udenlandspolakker Departementet ved det polske udenrigsministerium Stanisław Cygnarowski, medlem af kommunalbestyrelsen ved Warszawa bydelen Targówek Anna Moczulska, kulturattache ved den polske ambassade i København Joanna Tamborska, chef for konsulærafdelingen ved den polske ambassade i København Jarosław Mikuś.

Landsmødet modtog breve fra den polske viceudenrigsminister Jan Borkowski, formanden for foreningen ”Polske Fællesskaber” Maciej Płażyński, den romersk-katolske biskop af København Czeslaw Kozon, borgmester for Warszawa bydelen Targówek Grzegorz Zawistowski. Landsmødet samlede 21 deltagere fra hele Danmark.

Jubilæumsfestelighederne begyndte med en hellig messe i Sankt Birgitta Kirke i Maribo koncelebreret af p. Władysław Zdunek og p. Jan Zalewski. Under messen blev Forbundets fane indviet. På fanens aversside findes Forbundets logo og stiftelsesår (1999) medens på reverssiden findes Polens og Danmarks statsvåben på hvid–rød baggrund samt en citat fra Georg Brandes: ”Man elsker Polen, som men elsker friheden”.Forbundets formand Roman Śmigielski mindede de delegerede at Forbundet for 10 år siden har vedtaget mottoet: "…VIRIBUS UNITIS - MED FÆLLES KRÆFTER - en citat fra "Syndfloden", skrevet af den polske nobelpristager i litteratur Henryk Sienkiewicz, som udgør essensen i Forbundet formål. VIRIBUS UNITIS betyder også arbejdsmetoder, hvor partikulære interesser og ufred går i glemmebogen, hvor der findes tolerance for forskelligheden, hvor der findes samarbejde…". Forbundet har gennem de sidste 10 år initieret og gennemført mange projekter, som har integreret medlemsforeningerne, og hvis formål var at opbygge et positivt billede af Polen og Polakker i Danmark.I jubilæets kunstneriske del optrådte den i Danmark boende polske sopransanger Hanna Wit Dolatko, som - akkompanieret af den russiskstammende pianist Galina Klutjereva Jakobsen - sang sange af Chopin, ballader af Edyta Geppert og musicalarier.Forbundets formand Roman Śmigielski fremlagte bestyrelsens beretning for de sidste to år. Han sagde bl.a.: "Vi må vise både de nyankomne og vore danske værter, at det er netop takket være Polakker at ordet „solidaritet” har fået en ny betydning. Forbundet har gennem sidste to år forsøgt at hjælpe de nyankomne Polakker.  Først og fremmest i form af oplysning placeret på Forbundets hjemmeside og i kvartalstidsskriftet „Informator Polski” samt i form af uformel rådgivning. Forbundet stræber efter at der bliver indført faget polsk på folkeskolens afgangsbeviser og at man indfører undervisning i polsk (som fremmedsprog) i danske gymnasier.

Til Forbundet "Polonia" bestyrelse blev valgt følgende personer:

Formand Marek Kozoń, Aalborg

Næstformand Marek Kocuba, Lolland

Kasserer Józef Szuster, Næstved

Sekretær Torsten Elsvor, Rødby

Sekretær Małgorzata Pawłowicz, Aalborg

Bestyrelsesmedlem Lidia Szuster, Næstved

Bestyrelsesmedlem Cezary Szwebs, Aalborg

Landmødets gæster havde mulighed for at besøge Museet Polakkasernen i Taagerup.

Landsmødet udnævnte den hidtidige formand Roman Śmigielski, som har beklædt denne post siden 1999, til Forbundets æresformand.

Nyvalgt formand for Forbundet POLONIA Marek Kozoń

Forbundet "Polonias" femte landsmøde

Det femte landsmøde i Forbundet af polske og polsk-danske foreninger i Danmark ”Polonia” fandt sted lørdag den 17. november 2007 i Grønnegades Kaserne i Næstved.  I landsmødet deltog bl.a. Næstveds borgmester Henning Jensen, Erhvervsdirektør Uffe Nielsen fra Næstved Egnens Udviklingsselskab A/S, Polens Konsul Piotr Swietach, Handelsattache Andrzej Zywien samt sognepræst fra Vor Frue kirke i Næstved Julian Bodnar. Landsmødet modtog breve fra det polske udenrigsministerium og fra præsidenten for Den Europæiske Union af Polske Fællesskaber Tadeusz Adam Pilat.  Landsmødet samlede 20 deltagere fra hele Danmark.

Forbundets formand Roman Smigielski fremlagte bestyrelsens beretning for de sidste to år. Han sagde bl.a.: "Siden 2004, siden tidspunktet for Polens indtrædelse i EU, ændres struktur af vor indvandring. Flere og flere personer opholder sig i Danmark midlertidig.  I henhold til de seneste statistikker tæller de nyankomne allerede ca. 10.000 personer. Disse personer styrker ikke vores kreds, de stifter endnu ikke deres egne foreninger. Det på trods, skal vi forsøge med alle kræfter at hjælpe dem, for i mange – alt for mange – tilfælde bliver disse mennesker udnyttet på det groveste. Vi må oplyse dem om, at de har krav på arbejdskontrakter udfærdiget på polsk, at de har ret til skattefradrag og børnebidrag i Danmark. Vi må vise både de nyankomne og vore danske værter, at det er netop takket være Polakker at ordet „solidaritet” har fået en ny betydning. Forbundet har gennem sidste to år forsøgt at hjælpe de nyankomne Polakker.  Først og fremmest i form af oplysning placeret på Forbundets hjemmeside og i kvartalstidsskriftet „Informator Polski”. Forbundet har sidste år rettet henvendelse til den polske finansminister vedrørende genforhandling af dobbeltbeskatningsaftalen mellem Polen og Danmark. Den gældende aftale er baseret på en proportionsafregningsmetode, hvilken fører til en skattemæssig forskelsbehandling af personer, som har arbejdsindkomst i Danmark i forhold til personer, som arbejder i de fleste andre EU lande...

...Vi mener at vores virksomhed skal omstilles til andre and de hidtidige spor. Vi bør koncentrere os om promovering af Polen blandt danskerne, vi bør alle blive Polens ambassadører blandt vore danske naboer. Vi må forklare vore danske venner de rette sammenhænge, når det gælder polsk politik. Vi skal opfordre dem til at besøge landet, som vi stammer fra. Flertallet af vores danske bekendte, som havde mulighed til at se Polen med sine egne øjne, er blevet til Polens venner..."

Til Forbundet "Polonia" bestyrelse blev valgt følgende personer:

Formand Roman Smigielski, Frederiksberg

Næstformand Marek Kozoń, Aalborg

Sekretær Torsten Elsvor, Rødby

Sekretær Małgorzata Pawłowicz, Aalborg

Kasserer Józef Szuster, Næstved

Bestyrelsesmedlem Marek Kocuba, Nykøbing Falster

Bestyrelsesmedlem Lidia Szuster, Næstved

Landsmødet har vedtaget at Forbundets medlemsorganisationer vil promovere modersmålsundervisning og  yde alt uundværlig støtte ved organisering af polsk undervisning på deres virkeområde.

Det blev fastlagt at Forbundets næste landsmøde, forbundet med festlighederne i anledning af 10 årsdagen for Forbundets stiftelse, vil finde sted den 3.10.2009 i Museum Polakkaserne i Tågerup ved Rødby.

Forbundet "Polonias" fjerde landsmøde

Det fjerde landsmøde i Forbundet af polske og polsk-danske foreninger i Danmark ”Polonia” fandt sted lørdag den 19. november 2005 Det Polske Hus i Maribo.  I landsmødet deltog bl.a. Maribos borgmester Liljan Køcks, Polens fungerende Ambassadør i Danmark Ryszard Uniwersal, Polens Konsul Piotr Swietach, Handelsattache Andrzej Zywien samt repræsentant for Landsrådet i foreningen „Wspólnota Polska” (Det Polske Fællesskab) dr Krystyna Gasowska. Landsmødet modtog breve fra den polske viceudenrigsminister Witold Waszczykowski og fra forhenværende Ambassadør Barbara Tuge-Erecinska.  I landsmødet deltog 15 delegerede fra hele Danmark.

Forbundets formand Roman Smigielski fremlagte bestyrelsens beretning for de sidste to år. Han sagde bl.a.: ”For lidt over en uge siden har den nye polske statsminister Kazimierz Marcinkiewicz, i sin tiltrædelsestale, bl.a. sagt: „Jeg kan ikke forestille mig polsk udenrigspolitik uden samarbejdet med de Polakker, som bor i udlandet. Vi vil betragte dem som vore partnere, vil styrke deres tilknytning med Fædrelandet, og samtidig bede om hjælp for at fremme polske interesser i udlandet. Jeg vil samtidig erklære, at min regering meget bestemt vil kræve overholdelsen af de polske mindretals rettigheder alle de steder, hvor de bliver krænket og begrænset.”  Man må med glæde byde disse ord velkommen for de svarer på vore mangeårige krav. Jeg vil mene om, at hverken statsminister Leszek Miller eller statsminister Marek Belka i deres tiltrædelsestaler har nævnt Polakker i udlandet med et ord. Vi udtrykker et håb, at der bag statsminister Kazimierz Marcinkiewicz’ ord kommer også gerning. Især vores landmænds skæbne i Belarus ligger os på hjertet. Den 19. oktober i år har Forbundet sendt en skrivelse til udenrigsminister Per Stig Møller, hvori vi gav udtryk for vores bekymring over undertrykkelsen af befolkning i Belarus, heriblandt undertrykkelsen af Polakker boende i Belarus. Forbundet har opfordret den danske regering til at lægge pres på Belarus for at få landet til at overholde menneskerettighederne og til at leve op til sine internationale forpligtelser. Udenrigsminister understregede i sit svar af 28. oktober, at Danmark er bekymret over udviklingen i Belarus og medvirker aktivt til formuleringen af EU’s politik over landet. Samtidig tager Danmark en række initiativer for at fremme demokratiseringsprocessen i Belarus.

Til Forbundet "Polonia" bestyrelse blev valgt følgende personer:

Formand Roman Smigielski, Frederiksberg

Næstformand Cezary Szwebs, Aalborg

Sekretær Torsten Elsvor, Rødby

Sekretær Mariola Zarzycka, Tilst

Kasserer Dariusz Jaroszewski, Ballerup

Bestyrelsesmedlem Lidia Szuster, Næstved

Bestyrelsesmedlem Helena Zamorska, Åbyhøj

Suppleant Roman Miedzianogóra, Vanløse

Suppleant Katarzyna Bogdanowicz, Brøndby Strand

Landsmødet har vedtaget mindre ændringer til vedtægterne og stiftede to tematiske udvalg: Ungdoms- og Undervisningsudvalget under ledelse af Roman Miedzianogóra og Kultur-, Turisme- og Idrætsudvalget under ledelse af Piotr Dabrowski.

Forbundet "Polonias" tredje landsmøde
 
Det tredje landsmøde i Forbundet af  polske og polsk-danske foreninger i Danmark ”Polonia” fandt sted lørdag den 15. november 2003  i Aalborg.  I landsmødet deltog bl.a. Polens Ambassadør i Danmark fru Barbara Tuge-Erecinska, Senator Grzgorz Lipowski, Polens Konsul Wojciech Kraj, Handelsattache Ryszard Kowalski samt repræsentant for Landsrådet i foreningen „Wspólnota Polska” (Det Polske Fællesskab) Robert Sobol. Landsmødet modtog breve fra præsident for Den Europæiske Union for Polske Fællesskaber Helena Miziniak, Senator Tadeusz Rzemykowski, Ambassadør Janusz Skolimowski fra det polske udenrigsministerium, formand for den polske debatklub Agora i København Krystyna Ellehauge og formand for den polske forening i Esbjerg Elzbieta Rashid.  I landsmødet deltog ca. 20 delegerede, der repræsenterede over 700 medlemmer fra Forbundets medlemsorganisationer.Med et minuts stilhed har man æret minde af Hieronim Kupczyk, polsk soldat, som blev dræbt i Irak.
 
Forbundets formand Roman Smigielski fremlagte bestyrelsens beretning for de sidste to år. Han sagde bl.a. ”En meget vigtig sag for os er Polens image. I danske masemedier kan man tit møde fejlagtige betragtninger om Polen og Polakker. Afhængig af vore muligheder forsøger vi at forsvare Polens og Polakkernes gode navn. De ligger os på sinde at vi som Polakker vil kunne se frem med en oprejst pande. 

Med Polens indtræden i EU vil vi som Polakker „stige” i værdi. Vi vil ikke mere blive betragtet som repræsentanter for „tredje lande”. Samtidig vil strukturen af den polske indvandring ændres. Flere og flere vil opholde sig i Danmark kun midlertidig, medens antallet af her i landet fastboende Polakker vil langsom falde. Ældre vil efterhånden forsvinde af biologiske årsager, mens de unge bliver til Europæer og der er frygt for, at det at være polsk vil ikke betyde så meget mere. Dette udgør en meget alvorlig udfordring for os alle....”

Til Forbundet "Polonia" bestyrelse blev valgt følgende personer:

Formand Roman Smigielski, Frederiksberg

Næstformand Cezary Szwebs, Aalborg

Sekretær Torsten Elsvor, Rødby

Sekretær Mariola Zarzycka, Tilst

Kasserer Dariusz Jaroszewski, København

Bestyrelsesmedlem Roman Miedzianogóra, Vanløse

Bestyrelsesmedlem Helena Zamorska, Åbyhøj

Suppleant Barbara Politowski, Odense

Suppleant Piotr Dabrowski, Brøndby Strand

Efter landsmødet deltog de delegerede i en messe i anledning af helligkåring af Urszula Ledóchowska og 110 året for polsk indvandring til Danmark. Messen var bl.a. koncelebreret af biskop Czesław Kozon. I Skt. Mariæ Kirkes menighedslokaler åbnedes en historisk udstilling visende polsk indvandring til Nordjylland. Om aftenen i Nordjylland  Kunstmuseum var der koncert med klassisk musik spillet af både unge og voksne kunstnere af polsk afstamning.

Forbundet "Polonias" andet landsmøde
 
Det andet landsmøde i Forbundet af  polske og polsk-danske foreninger i Danmark ”Polonia” fandt sted lørdag den 24. november 2001  i København. I landsmødet deltog bl.a. Polens Ambassadør i Danmark fru Barbara Tuge-Erecinska, Polens Konsul Wojciech Kraj, Fader Wladyslaw Zdunek samt repræsentant for Landsrådet i foreningen  „Wspólnota Polska”  (Det Polske Fællesskab) Tadeusz Kawecki  Landsmødet modtog breve fra Den Europæiske Union for Polske Fællesskaber, som Forbundet er medlem i, samt fra Gorzow afdelingen for foreningen  „Wspólnota Polska”  (Det Polske Fællesskab). I landsmødet deltog over 20 delegerede, der repræsenterede over 700 medlemmer fra Forbundets medlemsorganisationer.
 
Med et minuts stilhed har man mindet bestyrelsesmedlem Tomek Byczynski, der sidste år blev dræbt i en bilulykke i USA.
 
Forbundets formand Roman Smigielski fremlagte bestyrelsens beretning for de sidste to år. Han sagde bl.a. ”Vi er alle sammen forbundets fuldgyldige medlemmer uanset under hvilken paraplyorganisation vi hørte før i tiden til, uanset om vi bor i København, Maribo, Odense, Haderslev eller Ålborg, uanset om vi er født i Polen eller i Danmark, uanset om vi har polsk blod i årene eller ej. Vi forbindes af den kendsgerning, at vi bor i Danmark og nærer kærlighed til Polen... Forbundet forsøgte at initiere og gennemføre projekter, hvis mål var at opbygge et positivt billede af Polen og Polakker i Danmark… Den 11. september viste endnu engang, at intet er givet for altid: frihed, demokrati og sikkerhed, at man altid må værne og kæmpe om disse værdier. Danskerne og hoveddelen af udlændige, der bo i dette land ønsker faktisk det samme: et værdigt liv og sikkerhed. Vi er alle i samme båd.  Vi burde i fællesskab sætte kursen…”
 
Til Forbundet "Polonia" bestyrelse blev valgt følgende personer:

Formand Roman Smigielski, Frederiksberg

Næstformand Cezary Szwebs, Aalborg

Sekretær Torsten Elsvor, Rødby

Sekretær Katarzyna Guldager, Haderslev

Kasserer Dariusz Jaroszewski, København

Bestyrelsesmedlem Roman Miedzianogóra, Vanløse

Bestyrelsesmedlem Jan Maruszewski, Brønshøj

Suppleant Wladyslaw Moryl, Greve Strand

Suppleant Piotr Dabrowski, Brøndby Strand


På landsmødet afgjordes også en konkurrence om projekter eller aktiviteter i 2001, som støttede Forbundets vedtægtsmæssige formål. To første priser på 1.000 kroner blev tildelt til Det Polske Oplysningsforbundet i Danmark for tre seminarer for polske kommunalpolitikere og lærere samt til Polsk Forening i Aalborg for en udstilling af Anna Dabrowskas arbejder. Priserne blev overrakt af Den Polske Konsul Wojciech Kraj.

København, den 24. november 2001

 

Forbundet "Polonias" første landsmøde
 
Fælles repræsentantskab for Polakker i Danmark

Et landsmøde for polske foreninger i Danmark fandt sted lørdag den 13. november 1999  i København. På landsmødet blev de to hidtidige landsforeninger Kongres og Rada formelt forenet. Derved opstod der en ny organisation under navnet Forbundet af polske og polsk-danske foreninger i Danmark "Polonia"  –  et fælles  repræsentantskab af Polakker i Danmark. I landsmødet deltog bl.a. Polens Ambassadør i Danmark, Polens Konsul, repræsentanter for den verdensomspændende forening  „Wspólnota Polska”  (Det Polske Fællesskab) samt afdelingschef  fra det polske Udenrigsministerium.

Til Forbundet "Polonia" bestyrelse blev valgt følgende personer:

Formand

Roman Śmigielski

Tidsskriftet "Ognisko", København

Næstformand

Cezary Szwebs

Polsk Forening, Aalborg

Sekretær

Torsten Elsvor

Landsforening af Polakker i Danmark

Sekretær

Katarzyna Guldager

Forening af Polakker i Danmark "Jutlandia", Sønderjylland

Kasserer

Dariusz Jaroszewski

Forening af Polakker i Danmark , afd. København

Bestyrelsesmedlem

Bent Ole Hansen

Polsk-Dansk Venskabsforening, Hobro

Bestyrelsesmedlem

Tomasz Byczyński

Det polske Spejderkorps i Danmark

Suppleant

Ryszard Strzelbicki

Polsk Kulturforening, København

Suppleant

Piotr Dąbrowski

Polsk Kulturforening, København
25 polske og polsk-danske foreninger (hvilket udgør et stort flertal af alle foreninger) fra hele Danmark indtrådte ind i Forbundet, der derved tæller næsten 1.300 medlemmer.

Forbundets vedtægtsmæssige formål er følgende:

- at igangsætte, fremme, udvikle og koordinere samarbejdet mellem alle polske og polsk-danske foreninger og organisationer i Danmark, med hovedvægt lagt på samarbejde mellem landsdelene.

- at udbrede og forsvare kendskabet til polsk kultur, sprog, tradition og historiske værdier. At udbrede Polenskendskabet i det danske samfund.

- at udbygge medlemsorganisationernes kontakt til myndigheder og organisationer i og udenfor Danmark.

- at sikre Polens og Polakkernes omdømme.

- at virke for Polakkernes integration i Danmark.

- at udbygge det kulturelle og økonomiske samarbejde mellem Polen og Danmark.

- om muligt at medfinansiere medlemsorganisationernes aktiviteter og projekter, som er i overensstemmelse med Forbundets formål.


På landsmødet har man præsenteret en vision for det fælles repræsentantskab af Polakker i Danmark, hvori det bl.a. understregedes styrke og muligheder, som udspringer fra samarbejdet mellem foreninger:

"VIRIBUS UNITIS - MED FÆLLES KRÆFTER - en citat fra "Syndfloden", skrevet af den polske nobelpristager i litteratur Henryk Sienkiewicz, udgør essensen i Forbundet formål. Forbundet vil virke indad til - for at støtte dets medlemmer, der udgør en del af det danske samfund og udad til - for at støtte samarbejdet mellem Danmark og Polen, hvilket er i tiden ånd, især med henblik på Polens indtræden i EU. Dette vil åbne et nyt æra og muligheder både for Polen som for det forenede Europa. VIRIBUS UNITIS  betyder også arbejdsmetoder, hvor partikulære interesser og ufred går i glemmebogen, hvor der findes tolerance for forskelligheden, hvor der findes samarbejde…"

København, den 25. november 1999